dilluns, 29 de novembre de 2010

NOUS TEMPS, NOVES FORMES


MORIBANA PARTIT

 El Moribana va ser un estil creat per Ohara Unshin, iniciador de l´Escola Ohara a finals de la era Meiji començament de l´apertura del Japó a l´occident en la segona meitat del segle XIX.
   Aquesta apertura en dues direccions, no tan sols va exporta la cultura japonesa al món si no que va permetre que aspectes de la civilitzacións i costums occidentals s´obrisin pas en la tancada mentalitat japonesa.
   Un d´aquests elements integradors, van ser l´arrivada a les illes de noves flors i material vegetal fins llavors desconegut per les escoles d´Ikebana i a la ciutadania en general i que van ser integrades a les creacions i estils fins llavors coneguts.
   En aquell moment també es va creure convenient de crear un estil mes adient amb les noves costums socials i el Moribana que armonitzaba amb els nous temps i les noves formes.
   El Moribana es crea en un suiban, un recipient baix i ample que permet donar a la composició l´espai i la profunditat adequada.

Eucalipto
Fonoll
Gerberes
Bitxo
Misteri diví,
fulles de tardor sobre,
Budes de pedra.

Imaizumi Sogetsu 

divendres, 26 de novembre de 2010

30 DIES PER NADAL
dilluns, 22 de novembre de 2010

JODAN NAGASHI


La técnica Jodan Nagashi es una derivada del Shoka, els elements principals son; Shin-za, Soe-za i Tai-za.
 Nagashi representa l´aigua, un riu que apareix en la composició con un ashirai del Shin-za.

3 branques de xiprer
Fulla de cubana
Boix grèvol
Aquesta tardor
tot el meu cos s´esvaeix
sota la pluja

Tagami Kikusha

dilluns, 15 de novembre de 2010

SAQUETS D´OLOR.?


  Alguns dies en tornar d´Osca, ens hem parat al Jardiland de Lleida, a tots els locals d´aquesta franquícia acostuma a haver.hi el mateix i difícilment t´hi pots sorprendre, però si hi ha sort i no està a vessar de gent, t´hi pots entretenir i passejar, sempre hi pots trobar alguna petitesa encantadora.

  

diumenge, 14 de novembre de 2010

ESTIUET DE SANT MARTÍ, INDIAN SUMMER, MARTINMAS


  El dia onze de novembre es celebra Sant Martí de Tours, un dia considerat, a tots els efectes, com el primer de l´hivern.  Pot ser per això s´ens regalen uns dies de bon temps que nosaltres anomenem estiuet de Sant Martí, als Estats Units Indian Summer i al centre i nord d´Europa es cel.lebra la festa de Martinmas.

Es tracte d´una festa que cel.lebra la fertilitat, la generositat de la terra, que coincideix amb la collita, amb la matança dels animals i amb els últims preparatius per l´hivern.
Es cel.lebra amb festes i fogueres i es menja oca que es el símbol del Sant, ja que es diu que quan  s´amagaba d´els que el volien fer bisbe, unes oques van delatar el seu amagatall.

     Paisatges del Cinca

divendres, 12 de novembre de 2010

ROSES A LA TARDOR

Un cop mes, els amics de les roses de Sant Feliu del Llobregat, ens acullen al Palau Falguera, cedint.nos un espai per exposar, juntament amb els alumnes de Sant Feliu, els nostres Ikebana fets amb roses.
Komorebi o
ukete araware
aki no chô

La llum, les fulles
cerca dins la tardor
la papallona

Kawaguchi Teiichi

Recopilacio i traducció d´Àngel Ferrer i Yayoi Doho

dilluns, 8 de novembre de 2010

SHOKA YUKOGATTE (Ombre)


Flors de leatrices
Flors de lisiantumSota el mateix sostre
dormiren cortesanes,
 la lluna i el trebol

Matsuo Basho

dimecres, 3 de novembre de 2010

FOLLET D´ESTIU
dilluns, 1 de novembre de 2010

NOVEMBRE ENTRE LES VINYES